Sanal kumarın ilk başlarda zararlarını fark etmek genellikle zordur, bu nedenle belirtileri anlamak doğru desteği verebilmek açısından çok önemli bir adımdır.

Sanal kumar oynadığınız dönemde şu belirtileri kendinizde hissediyorsanız bir destek almanızı öneriyoruz:

  • Kumar oynamak için borç almak, mal varlığını satmak veya faturalardan kaçmak.
  • Suçluluk, kaygı veya sinirlilik hissi.
  • Kumar oynamayı gizlemek veya bu konuda yalan söylemek.
  • Kumar oynamak utanç duygusuna yol açabilir ve bu da kumarın gizli tutulmasına sebep olabilir; gizlice kumar oynamak ise çoğu zaman zamanın veya paranın hesabını kaybetmeyi kolaylaştırır.
  • Kumar oynamayı bırakmakta veya yönetmekte zorluk çekmek.
  • Her zaman kumar hakkında düşünmek veya konuşmak
  • Konsantre olmada zorluk, diğer aktivitelere ilgi kaybı veya kişisel sorumlulukları ihmal etmek.
  • En sık görülen belirtiler ise suçluluk duygusu, kayıpları geri kazanmaya çalışma ve kumar oynamayı gizlemedir.

 

Neler yaşadıklarını anlamaya çalışın

Etrafınızda sanal kumar bağımlısı biri varsa ve onunla nasıl iletişime geçeceğinizi birlemiyorsanız mutlaka bir uzmana danışın.

Kumar oynayan kişiler bu durumu gizleyebilir. Neler yaşadıklarını öğrenmek, onları desteklemenize yardımcı olabilir.

Sohbet etmek harika bir başlangıçtır. Empati göstermek ve onları yargılamayacağınız konusunda güvence vermelisiniz, böylece size açılma konusunda daha rahat hissederler.

Birinin bir şey sakladığını hissetmek, incinmiş veya ihanete uğramış hissetmenize neden olabilir. Bunlar, başa çıkılması zor duygulardır ancak tamamen normaldir, bu yüzden kendinize bu konuda zorluk çıkarmamaya çalışın.

Unutmayın, ikinize de yardımcı olabilecek birçok destek hizmeti mevcuttur.

Birisiyle kumar hakkında konuşmaya nereden başlayacağınızı bilemeyebilirsiniz, özellikle de kumar oynayan kişi davranışlarının hayatını etkilediğinin farkında değilse. Kendilerini güvende ve desteklenmiş hissederlerse, daha açık ve dürüst bir şekilde konuşma olasılıkları artar.

Onlarla birlikteyken sakin ve olumlu olmaya çalışın ve yargılayıcı veya saldırgan olarak algılanabilecek birşey söylemekten kaçının.

Davranışlarının sizi veya başkalarını etkilediğinin farkında olmayabilirler; bu yüzden, bakış açınızı anlamalarına yardımcı olmak için, “Sen” yerine “Ben” diyerek nasıl hissettiğinizi açıklayın.

Konuşmaya başladığınızda, sabırlı olun ve yargılayıcı olmadan söyleyeceklerini dikkatlice dinleyin. Onları bölmemeye çalışın, çünkü bu onların açılmak istemelerini engelleyebilir ve açık bir konuşma yerine yanlış anlaşılmaya yol açabilir.

Sakin ve ilgili olmak önemlidir.

işaretleri nasıl fark edersiniz