İnternetin kumar faaliyetlerine dahil edilmesi, bazı temel durumsal ve yapısal özellikleri değiştirmiştir. En büyük değişiklik, kumar faaliyetlerinin ev ve işyeri ortamına taşınmasıdır. Bu nedenle sanal kumar bir ev içi veya iş aktivitesi haline gelebilir. Bu değişikliklerle ve kumar fırsatlarının artmasıyla ilgili en büyük endişelerden biri, sorunlu ve patolojik kumarbazların sayısındaki potansiyel artıştır. Çevrimiçi kumar bağımlılığının yaygınlığını belirlemek zordur, çünkü bu sürekli değişen ve son on yılda nispeten hızlı bir şekilde artan bir alışkanlıktır.

Çevrimiçi kumar bağımlılığının belirtileri arasında çevrimiçi kumar oynamaya aşırı ilgi duyma, ruh hali değişimleri, harcanan para miktarının artması, kumar oynamayı bırakamama veya azaltamama, uykusuzluk, kayıpların peşinden koşma, aşırı istek duyma ve kumar alışkanlıkları hakkında yalan söyleme yer alır.

Çevrimiçi kumar bağımlılığının psikolojik etkileri arasında kaygı, depresyon, duygusal istikrarsızlık, suçluluk ve utanç, başa çıkma yeteneğinin azalması yer almaktadır.

Çevrimiçi kumar bağımlılığı çekenlere yönelik tedavi seçenekleri arasında bilişsel davranışçı terapi (BDT), motivasyonel görüşme (MI), ilaçlar, destek grupları ve farkındalık ve rahatlama teknikleri yer almaktadır.

 

Gençler arasında popülerliği artıyor!

Çevrimiçi kumar oynama, çevrimdışı kumar oynamadan genellikle daha az yaygındır; Montiel ve arkadaşları tarafından 2021 yılında Journal of Behavioral Addictions’da yayınlanan bir araştırmaya göre, uluslararası araştırmalar üzerinde yapılan yakın tarihli bir analiz, ergenlerin %5-15’inin çevrimiçi kumar oynadığını ve ülkeler arasında önemli farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur.

Ancak çalışmada, çevrimiçi kumarın giderek yasallaşması ve yaygınlaşması ile teknolojinin gelişmesi sonucunda, özellikle gençler arasında popülerliğinin arttığına dikkat çekilmiştir.

 

Çevrimiçi kumar oynamak neden bağımlılık yapar?

Çevrimiçi kumar, erişilebilirliği, kullanım kolaylığı ve teşvik ettiği psikolojik süreçler nedeniyle bağımlılık yaratır. Çevrimiçi kumar platformlarının sürekli kullanılabilirliği, bireylerin kumar faaliyetlerine istedikleri zaman, genellikle kendi evlerinin rahatlığında katılmalarına olanak tanır.

Bu yüksek erişilebilirlik düzeyi, sık ve uzun kumar seanslarına yol açar. Ek olarak, çevrimiçi kumarın bağımlılık potansiyeli, çeşitli psikolojik stratejilerin uygulanmasıyla yoğunlaştırılır. Bunlar arasında, sürükleyici bir deneyim yaratmak için görsel ve işitsel olarak ilgi çekici unsurların kullanılması ve oyuncuların ilgisini canlı tutmak için şaşırtıcı ödüllerle aralıklı takviye programları yer alır.

Patolojik kumar, bireyler aktiviteyle giderek daha fazla meşgul oldukça, olumsuz sonuçlara rağmen kayıpları kovalayıp kumar oynadıkça gelişir. İnsanlar, internet platformlarının sunduğu anonimlik sayesinde kumar aktivitelerini daha kolay gizleyebilir ve bu da sorunu daha da kötüleştirir.

June Cotte ve Kathryn A. Latour tarafından 2009 yılında yapılan “Mutfakta Blackjack: Çevrimiçi Kumar ile Kumarhane Kumarını Karşılaştırmak” başlıklı araştırmanın bulguları, çevrimiçi kumar oynayanların bunu daha düzenli ve agresif bir şekilde yaptığını gösteriyor.

Bunun nedeni, bir kumarhanede şahsen kumar oynamayı gizlemenin daha zor olmasıdır. Öte yandan, çevrimiçi kumara erişmek için çok az çaba gerekir; düzenli ev rutinlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelir ve kumar oynama süresinin artmasına yol açar.

Ayrıca, sosyal bağlantının yokluğu nedeniyle, bireyler çevrimiçi kumar oynamaya başka herhangi bir nedenden ziyade, öncelikle oyunun kendisi için katılırlar. Bu, onların rekabetçi doğalarına hitap eder ve bağımlılık olasılığını artırır.

sanal kumar riskleri